Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Julemaden kan aflæses i strømforbruget

Juleforberedelser, julelys, gaveindkøb og julemaden der skal klargøres, julestressen er ikke det eneste som kører på højtryk d. 24 december, det gør det danske elnet også og det kan aflæses i danskernes strømforbrug i løbet af dagen.

Udtrykket “julen varer længe, koster mange penge” holder stik og med stigende elpriser i hele landet, kan man godt gøre klogt i at at ændre nogle af de sædvanlige vaner og flytte dele af juleforberedelserne i køkkenet, til andre tidspunkter af døgnet end man plejer.

Drømmer du om en grøn jul?

Håber du på, at julen bliver grøn, skal du håbe på en blæsende juleaftensdag. Selvom det er svært at spå om fremtiden, kan en blæsende jul være med til at give en mere klimavenlig jul. Det er nemlig i de såkaldte spidsbelastningsperioder f.eks når mange tænder ovnen samtidig, at det kan være nødvendigt for kraftværkerne at træde ind, i hvert fald hvis den strøm produceret af vindmøller ikke slår til.

Vi danskere er store vanedyr og særligt når det kommer til juletraditioner. Størstedelen af os forbinder juletiden med hygge og ikke mindst en masse god mad. Formår du at planlægge din madlavning en smule anderledes end normalt, vil du kunne undgå spidsbelastningsperioderne i elnettet og tilberede en lidt grønnere and. 

Juleaften er en af de få aftener, hvor vi alle sammen sætter os til bords på nogenlunde samme tidspunkt og uanset om der er and, flæskesteg, kalkun eller gås på menuen så går forberedelserne i gang nogenlunde samtidig. And er dog stadig det, størstedelen af os sætter i ovnen og en undersøgelse foretaget af Coopanalyse, viste at hele 73% af danskerne fik and til middagen juleaften sidste år.

Her er der mest belastning på det danske elnet

Danskerne koger og steger i flok og med en nærmest synkron spisetid rundt om i landet, kan man langsomt læse i forbruget hvornår danskerne sætter sig til bords rundt om i stuerne. Men indtil da, kan det også læses af elpriserne, hvornår der er mest gang i juleforberedelserne i køkkenet.

Det tager ifølge Findmåltidskasses opskrift, 4,5 timer at lave den perfekt tilberedte and. Her på Elberegner har vi regnet på, hvilke tidspunkter juleaftensdag hvor trykket på elnettet er størst. Når der er stor belastning på elnettet, er det ens betydning med at efterspørgslen på strøm er stigende, hvilket er med til at presse prisen op. Beregningerne viser den procentvise prisforskel i elprisen fra det billigste tidspunkt på døgnet.

Beregningen tager udgangspunkt i priser hentet fra Nordpool.com d. 24 December 2020, priserne er beregnet som produktion, plus import minus eksport.

Elprisen bliver fastsat på den nordiske elbørs Nordpool og prisen er afhængig af udbud og efterspørgsel. Det betyder at når der er flere, der bruger strømmen på samme tid, så stiger prisen. Omvendt når efterspørgslen er lav, så falder prisen.

Som barometeret antyder begynder trykket på elnettet at stige omkring kl. 10 om formiddagen, det er formentlig allerede her mange begynder på de første forberedelser til julemenuen. Prisen stiger langsomt frem mod kl. 18, hvorefter prisen igen atter daler fra 18-19.

Forbrugsfesten slutter kl. 19

Der sker tydeligt noget med elprisen når klokkeslættet har passeret kl. 19, forbruget falder og derfor falder prisen også markant. På det tidspunkt er ovnen og komfuret sandsynligvis blevet slukket og julefreden er stille og roligt begyndt at sænke sig i tusindvis af hjem landet over.

Ser man mere overordnet på strømforbruget juleaftensdag, ligger forbruget generelt lavere end på en normal hverdag. Det skyldes at mange arbejdspladser og produktionsvirksomheder holder lukket og dermed ikke bruger strøm. Desuden samles man flere mennesker under ét tag juleaften, hvilket også er med til at minimere strømforbruget rundt om i husstandene.

Kilde: Nordpool

Tips til et grønnere og billigere strømforbrug i julen 

Der er nogle ting du selv kan gøre, både for at få en grønnere og mere økonomisk jul. Nedenfor har vi samlet 4 gode råd, som du kan benytte dig af i løbet af juleaftensdag eller dagene op til.

  1. Lav risengrøden færdig under dynen. På den måde minimerer du strømforbruget på komfuret.
  2. Opvarmer du dit hus med el og samles I flere mennesker end normalt, kan du godt skrue lidt ned for varmen. Når mange mennesker samles i samme rum, vil temperaturen automatisk stige.
  3. Udnyt for-og eftervarmen i ovnen når du skal have anden eller flæskestegen ind. Sluk gerne ovnen 15 minutter tidligere end du ellers ville have gjort.
  4. Sæt anden i ovnen i de tidlige morgentimer, hvor strømmen typisk er billigst. Her er belastningen i elnettet mindre og derfor er elprisen billigere på det tidspunkt. Anden tilberedes færdig 20 minutter før i sætter jer til bords.

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.