Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Økonomisk hjælp til el-og varmeregningen

Opdateret 15. marts 2023

Varmechecken – Ansøgningsportalen er åben

De fleste husholdninger, som har ret til en varmecheck, har allerede modtaget en betaling på 6.000 kr. i 2022.

Enkelte har dog ikke modtaget varmechecken automatisk, og derfor er Energistyrelsens ansøgningsportal nu åben. 

Du behøver kun at ansøge, hvis du mener, at du er berettiget til at modtage en varmecheck.

I dette opdaterede afsnit gør vi dig klogere på, hvad du skal vide inden du ansøger, og hvem der kan få varmechecken.

Husk, at det er din adresse den 1. januar 2022, der vil danne grundlag for din ansøgning. Så sørg for at have den nødvendige information klar, når du ansøger om varmechecken.

Får jeg varmecheck?

Varmechecken er et engangstilskud til husstande med lav indkomst, og en varmekilde, som har været omfattet af de høje prisstigninger i 2021. Er du i tvivl, om du er berettiget til beløbet, kan du stille dig selv følgende spørgsmål.

1. Har du fået varmechecken tidligere? 

Varmechecken er et engangsbeløb, og derfor kan du også kun få varmechecken udbetalt én gang. Cirka 400.000 husstande har allerede modtaget beløbet. 

Kan du svare ja til ovenstående spørgsmål? Så kan du ikke søge om endnu en varmecheck.

2. Har du undersøgt, om den ældste person registreret på adressen har fået varmechecken udbetalt? 

Personen vil have fået varmechecken udbetalt til sin NemKonto i august 2022. 

Har vedkommende fået varmechecken udbetalt? Hvis ja, så skal du IKKE søge om endnu en varmecheck. 

3. Tjek at summen af alle indkomster i husstanden samlet set ikke overstiger 650.000 kr. 

Beløbet er efter arbejdsmarkedsbidrag for indkomståret 2020. 

Overstiger din husstands samlede indkomst mere end 650.000 kr. efter AM-bidrag? Så skal du ikke søge om en ny varmecheck. 

4. Tjek hvilken varmekilde som var registreret på adressen pr. 1. januar 2022 

Din husstand kan kun få varmechecken, hvis I har naturgas eller elvarme hvor forbruget var over 1.500 kWh i december-måned 2021.

Eller hvis

I havde fjernvarme fra et udvalgt fjernvarmenet, som havde en høj andel af gas eller el, vil I også kunne ansøge om varmechecken.  

Var der fejl i BBR-registeret om varmekilden, som ikke skyldes en fejl af husstanden, kan man ligeledes søge om varmechecken, såfremt den faktiske varmekilde var én af ovenstående.  

Hvem kan få varmecheck i runde 2? 

Lever din husstand op til ovenstående punkter, kan I søge om varmechecken. 

Det vil altså sige, at du skal leve op til nedenstående for at kunne søge varmehjælp: 

  1. Du har ikke allerede modtaget varmechecken 
  2. Du har undersøgt, om den ældste person i husstanden har fået udbetalt beløbet på 6.000 kr. 
  3. Husstandens samlede indkomst var under 650.000 efter AM-bidrag i 2020. 
  4. Jeres bolig var registreret med enten naturgas, elvarme med et forbrug over 1.500 kWh i december 2021, eller boligen havde fjernvarme med en høj andel af gas eller el.
  5. Din bolig var registreret forkert i BBR, og fejlen ikke skyldes husstanden

Hvornår kan man ansøge om varmechecken? 

Portalen er åben fra d. 14 marts indtil 9 maj. Varmechecken fordeles IKKE efter noget først-til-mølle princip, men du skal derimod huske at søge inden portalen lukker. 

Du finder ansøgningsportalen her.

Hvordan forbereder jeg ansøgningen? 

Hvis du planlægger at ansøge om varmechecken, skal du i de fleste tilfælde give dokumentation for, at betingelserne for indkomst og varmekilde er opfyldt.

Den specifikke dokumentation, der kræves, afhænger af dine omstændigheder.

Når ansøgningsportalen åbner, kan du logge ind og se:

  • Hvad Energistyrelsen allerede har registreret for din husstand, som du boede i den 1. januar 2022.
  • Hvilke oplysninger der er nødvendige for at behandle din ansøgning.

Dokumentation – varmecheck til lejebolig

Hvis du er lejer, kan din udlejer allerede have indsendt dokumentation til Energistyrelsen, hvis din varmekilde var forkert registreret i BBR den 1. januar 2022. 

Som lejer behøver du derfor ikke at sende dokumentation for din faktiske varmekilde. 

Hvis din udlejer ikke har sendt dokumentation på forhånd, skal udlejeren underskrive en erklæring. Alternativt kan du uploade en erklæring samt en energimærkningsrapport, der blev udarbejdet før den 1. januar 2022, hvor din faktiske varmekilde fremgår. Erklæringerne vil senere være tilgængelige på varmecheck.dk

Du kan se yderligere vejledning for varmecheck i lejeboliger her. 

Dokumentation – varmecheck til ejerbolig

Hvis du er ejer, og din varmekilde ikke var korrekt registreret i BBR den 1. januar 2022, vil du typisk ikke kunne modtage en varmecheck. 

Dette skyldes, at du som ejer er ansvarlig for at sikre, at oplysningerne i BBR er korrekte. Kun i få tilfælde er der mulighed for at ansøge om varmechecken, hvis fejlregistreringen i BBR skyldes andre end husstandsmedlemmerne, f.eks. hvis kommunen ikke har godkendt anmodningen om ændringer inden 1. januar 2022.

Hvis din bolig var registreret med elektricitet i BBR den 1. januar 2022, vil der typisk være behov for dokumentation for, at elforbruget var over 1.500 kWh i december 2021.

Ingen NemKonto? Det kan påvirke din udbetaling af varmechecken

Hvis du mangler en NemKonto, og var du den ældste i husstanden d. 1. januar 2022, kan det være årsagen til, at du endnu ikke har modtaget en varmecheck. 

Du kan se i ansøgningsportalen, om dette er årsagen til manglende udbetaling. 

 

Varmechecken er blevet udbetalt 

Opdateret 10. august  2022

Varmechecken som er på 6000 kr. er endelig blevet udbetalt til de over 400.000 husstande, som lever op til kravene for varmehjælp. Pengene er blevet udbetalt til ens nemkonto. 
 

Varmechecken hæves til 6.000 kr. og 419.000 husstande modtager varmehjælpen

 

Det er blevet besluttet af regeringen, at hæve varmechecken fra 3.750 kr. til 6.000 kr. skattefrit. Samtidig er der endnu flere danskere, som får en håndsrækning når det angår hjælp til el-og varmeregningen. Det er nemlig også blevet besluttet at hæve indkomstgrænsen, sådan det ikke blot er 320.000 husstande som får hjælp, men derimod omtrent 419.000 hjem. 

Dem som er berrettiget til varmehjælpen, må nu have en årlig indkomstgrænse på 650.000 kr. Hjælpen er forsat målrettet de husstande som er hårdest ramt af de høje prisstigninger, borgere med små indtægter.

Hvornår bliver varmechecken udbetalt? 

Før varmechecken kan udbetales, kræver det at regeringen får udviklet et system, som kan behandle dataen korrekt. Det forventes at dette er klar omkring august og september måned. 

Varmechecken bliver udbetalt automatisk, så derfor skal du ikke foretage dig noget. 
 

Fakta om varmehjælpen

Opdateret  31. marts 2022

 
  • 419.000 husstande modtager hjælp til varmeregningen
  • Indkomstgrænsen er 650.000 kr. årligt
  • Udbetalingen sker automatisk
  • Varmechecken er skattefri og er på 6.000 kr. pr. husstand
  • Boliger opvarmet med gasfyr, fjernvarmeområde (gasandel over 65%) eller en kombination af gas og varmepumper, som oplever samme prisstigninger, kan modtage den økonomiske hjælp
 

320.000 hustande modtager automatisk engangsbeløb til varmehjælp

17. marts 2022
 

Mange danskere som har været økonomisk presset, grundet de stigende varmepriser, kan nu se frem til en hjælpende hånd fra regeringen. Der er netop blevet indgået en politisk aftale, om at afsætte et samlet beløb på 1,25 millarder kroner, til de danskere som har været hårdest ramt af de stigende varmepriser priser. 

De borgere som vil være berrettiget til hjælpen, vil automatisk modtage varmechecken, som er et engangsbeløb på cirka 3.750 kr. 
 
For at kunne komme i betragtning, kræver det at indkomsten i husstanden, ikke overstiger 550.000 kr og at boligen er opvarmet med naturgas eller el-varme som den primære varmekilde. 
 

Hvornår bliver varmechecken udbetalt? 

Regeringen arbejder på at kunne udbetale varmchecken til borgerne hurtigst muligt. Mange må dog væbne sig med tålmodighed lidt endnu, ministeriet forventer nemlig først at kunne udbetale varmechecken tidligst i maj måned 2022. Dette skyldes at det kræver loven vedtages af Folketinget, før ministeriet må behandle den data, som skal anvendes i forbindelse med udbetalingen. Lovforslaget bliver præsenteret d. 6 april, hvorefter udbetalingsdatoen kommer til at afhænge af hvordan Folketinget tilrettelægger processen. 

 

I starten af 2022 fortsætter de stigende energipriser for både el og varme. I de værste tilfælde kan dette betyde en stigning på flere tusinde kroner i løbet af de kolde måneder. Derfor kan der være behov for økonomisk hjælp, særligt for dem som har mindst.

Regeringen vil afbøde de stigende varmepriser med en varmepakke, som skal tilgodese borgere som er økonomisk vanskeligt stillet. Udspillet lægger op til, at der afsættes 100 millioner kr. som skal gå til kommunerne, der har haft øget udgifter til.

Muligheder for at søge støtte til el-og varmeregningen

Står du i den situation at du har fået en ekstra regning, som du ikke kan betale er der nogle forskellige muligheder for at få hjælp.

  • Økonomisk støtte som enkeltydelse ved kommunen. Læs mere om hvordan du gør på Borger.dk
  • Du kan søge om tilskud ved kommunen
  • Du kan lave en aftale om en afdragsordning med dit elselskab
økonomisk hjælp til el-og varmeregningen

Hjælp til el-og varmeregningen: Hvor meget stiger prisen?

Der er flere årsager til at el-og varmepriserne stiger, præcist hvor meget den endelige prisstigning er afhænger af din boligs størrelse samt dit forbrug.

Videncentret Bolius estimerer at en gennemsnitsfamilie, kan risikere en månedlig stigning på 1.000 kr. Er man bekymret for den stigende el- og varmeregning, findes der flere muligheder man selv kan igangsætte her og nu. Du kan læse mere om hvad de stigende elpriser skyldes her.

Det er en god idé at holde øje med sit el- og varmeforbrug. Alene at øge bevidstheden omkring forbruget, kan betyde at man bliver mere opmærksom på at skære unødvendigt forbrug væk. Størstedelen af elselskaber og leverandører tilbyder løsninger, hvor man kan følge sit forbrug online. 

Derudover kan du finde en række gode råd til at spare på elregningen her. Det er også en god idé at give sin nuværende el-aftale et eftersyn. Selvom den rå elpris generelt er steget, er der en række ting du bør være opmærksom på ved din nuværende el-aftale. 

  1. Undersøg hvad du betaler for abonnementet hos din elselskab. Dette kan svinge fra 0 kr. op til 130 kr. om måneden. 
  2. Har du en fast eller variabel el-aftale? Hvis du har en variabel elpris, vil du have mulighed for at flytte dele af dit forbrug til om natten. Dette er særlig fordelagtigt, for dig som skal oplade din elbil
  3. Sammenhold kWh-prisen fra de forskellige elselskaber. 

Træt af høje elregninger?
Find de bedste priser her

Skrevet af

Nicoline
Nicoline er vores ekspert indenfor elselskaber. Med mange års erfaring i energibranchen har hun opbygget en dyb forståelse for, hvordan elselskaber opererer og hvordan man gennemskuer deres priser. Nicoline hjælper dig med at finde de bedste udbydere, så du kan finde den helt rette løsning til din husstand. Hendes omfattende viden gør det lettere for dig at træffe informerede beslutninger om dit valg af elselskab, så du kan spare penge på elregningen.
Nemme sparetips til din elregning?
Du skal blot skrive dig på vores liste herunder, og vi sender dem direkte til din indbakke.

Gode råd behøver ikke være dyre, og det gør din elregning heller ikke!
sparetips-el
Vil du have besked, hvis der ubetales varmehjælp i fremtiden?
Varmechecken er allerede udbetalt, og ansøgningsportalen er åben, for dem som ikke automatisk har modtaget beløbet.

Skriv dig op herunder, og få direkte besked hvis der er mulighed for varmehjælp i 2024.
varmecheck

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.