Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Spar på strømmen – Sådan sænker du dit elforbrug

Indhold skrevet af: Nicoline
Senest opdateret d. 7. august, 2024

Ved at lave nogle få justeringer på dine vaner, kan du sænke dit elforbrug og spare på elregningen. Elpriserne har tendenser til at svinge op og ned, og det kan derfor være en god idé at holde øje med gode råd til, hvordan man kan spare på strømmen, når elpriserne pludselig stiger.

Men hvordan sparer man på el? Her på siden har vi samlet en masse gode el sparetips, så du kan få en lavere elregning.

 

Derfor er det en god idé at spare på strømmen

Måske tænker du, om det overhovedet giver noget på den lange bane at spare på strømmen i hjemmet. Ved at ændre dine strømvaner en smule, kan du faktisk nedsætte din elregning betydeligt.

Hvis du ønsker en lavere elregning, kan det derfor være en god idé at spare på elforbruget derhjemme. 

Spar penge på strøm ved disse poster

Hvordan sparer man på strømmen? Der er mange gode strøm sparetips, som kan hjælpe dig med at spare på strømmen.
 
Når du starter med at undersøge dit strømforbrug, er det en god idé at være særligt opmærksom på strømslugere som: 
 
  • Køleskab eller fryser af ældre dato
  • Tørretumbler
  • El-radiatorer
  • El-gulvvarme
  • Varmepumpe
  • TV og elektronik
spar på elregningen

Spar på elforbruget i køkkenet – 4 gode sparetips til strøm

Tænker du over, hvordan du bruger strømmen i køkkenet? Her kan der nemlig være mange penge at spare, da køkkenet indeholder mange hvidevarer og elapparater, som sluger meget strøm.

Vi har samlet 4 af vores bedste strøm sparetips, så du hurtigt kan reducere strømforbruget i køkkenet. Du finder vores el sparetips nedenfor.

 

1. Brug mindre vand og læg låg på gryden

Når du koger vand på komfuret er det vigtigt, at du ikke bruger mere vand end højest nødvendigt. Vandet i gryden skal kun lige dække grydens indhold. Det overskydende vand bruger nemlig unødvendig energi. Af samme grund er det vigtigt du sætter låg på gryden og vælger det rigtige kogeblus. Gør du ikke det, vil du bruge ca. tre gange så meget strøm. 

 

2. Brug mikrobølgeovnen frem for at tænde ovnen

Ovnen er en rigtig strømtyv. Derfor kan du med fordel anvende din mikrobølgeovn til at genopvarme eller optø din mad. På den måde kan du spare op til 70 % af energien. 

 

3. Fyld opvaskemaskinen helt op

Undgå at sætte en halv fyldt opvaskemaskine i gang. Du kan spare mange penge om året, ved kun at starte opvaskemaskinen når den er helt fyldt. 

 

4. Køleskab og fryser

Dit køleskab og fryser bruger masser af strøm, særligt hvis det er af ældre dato. Sørg for hvis dit køleskab eller fryser står til en udskiftning, at vælge en ny model, som er mærket med energimærke A.

Undersøg desuden dit køleskabs temperatur. 5° er rigeligt fint til at holde dine fødevarer friske.

Vælg belysningen med omhu og spar penge på el

Du kan sænke forbruget på elregningen, ved at slukke for det lys du ikke bruger. Undgå derfor at have lys tændt i de rum, som du/I ikke opholder jer i. 

Brug desuden LED-pærer eller sparepærer i alle lamper.

 

Sensorer til udendørsbelysning

Har du udendørsbelysning er det en god idé at få indstillet lyset med en bevægelsessensor. På den måde slukker lyset automatisk når du ikke længere har brug for det. Mange sensorer kan ligeledes indstilles til at tænde automatisk f.eks tidligt om morgenen i de mørke vintermåneder eller om aftenen.

 

Spar på el, når du vasker tøj

Tøjvasken er endnu et sted man ved at ændre på nogle få vaner, kan spare en del penge på elregningen.

Fyld maskinen op og spar strøm

På samme måde som med opvaskemaskinen kan du spare på elforbruget, ved at fylde vaskemaskinen helt op. På den måde sparer du på antallet af vaske og reducerer energiforbruget.

 

Sænk temperaturen og skip forvasken

Langt det meste tøj kan sagtens blive rent ved 40° og 60°. Der er derfor ingen grund til at kogevaske ved 90°. Meget tøj behøver heller ikke forvasken, hvis ikke det er særlig beskidt. Ved at droppe forvasken kan du reducere energiforbruget med ca. 20 %.

 

Lufttør tøjet

Drop tørretumbleren og lufttør tøjet i stedet. På den måde reducerer du energiforbruget fuldstændig. Det er desuden også bedre for tøjet og gør at det holder længere tid.

spar på elforbruget med tøjvasken

Spar på elregningen ved underholdning

Underholdning står for næsten 40 % af en husstands elforbrug. Derfor giver det specielt også mening, at gøre en indsats for at ændre på dine nuværende strømvaner når det kommer til underholdningsapparater.

spar på elforbruget underholdning

Vælg et tv med et godt energimærke

Dit fjernsyn bruger rigtig meget strøm og jo større et fjernsyn desto højere er strømforbruget også. Har du et fjernsyn af ældre dato, kan det godt give mening at skifte det ud med et, som har energimærke A++/A+++. Dette vil kunne give dig en besparelse på flere hundrede kroner om året.

 

Spar på elregningen med en elspareskinne 

En elspareskinne fungerer på samme måde som en forlængerledning, men giver dig muligheden for at slukke flere apparater på én gang. En elspareskinne koster typisk under 100 kr. og vil kunne give dig en samlet besparelse på et par hundrede kroner om året.

Hvordan sparer man på el? Sådan sparer du på strømmen

Hvordan kan man spare på strømmen? Der findes altså mange gode råd til, hvordan man kan spare på strømmen. Nedenfor har vi samlet nogle gode råd til at spare på strømmen.

Spar penge på elregningen med disse 11 el sparetips:

  • Husk at slukke lyset
  • Udskift til LED-pærer
  • Følg elpriserne time for time og planlæg dit strømforbrug
  • Sænk temperaturen derhjemme
  • Vælg et godt energimærke
  • Udnyt varmen fra ovnen
  • Undgå standby-forbrug
  • Fyld altid maskinerne helt 
  • Brug tørresnoren
  • Afkobl apparaterne før ferien

Spar penge på strøm ved at holde øje med priserne

Hvis du gerne vil spare på strømmen derhjemme, kan det være en god idé at holde øje med elpriserne i løbet af dagen. Så kan du nemlig hurtigt og nemt se, hvornår strømmen er billigst at bruge i løbet af dagen.

I grafen nedenfor kan du se prisen på strøm i løbet af dagen, så du kan planlægge dit forbrug derefter – og dermed spare penge på forbruget.

Spar på elforbruget med Elberegner-app’en

Hos Elberegner.dk vil vi gerne gøre det lettere for dig at spare på strømmen derhjemme. Derfor har vi udviklet vores helt egen elpriser app, som giver dig adgang til en masse nyttige funktioner, som kan hjælpe dig med at spare på strømmen i hjemmet. 

Du kan tilgå Elberegner-app’en i både App Store og Google Play

Hent Elberegner app’en og spar strøm

elpriser app

Følg dit elforbrug

Få det fulde overblik over dit forbrug, og se hvor god du er til at bruge strømmen når den er billig

Løbende estimat på din elregning

Holde øje med hvad din regning lyder på, inden du modtager den

Elpriser time for time

Se priserne inkl. afgifter og transport fra nøjagtigt dit netselskab

Se historiske elpriser

Tilgå de historiske elpriser tilbage til 2011

Find dit historiske elforbrug

Tilgå dit historiske elforbrug og afstem din elregning

FAQ – ofte stillede spørgsmål

 

Hvor meget kan man spare på el?

Ved at lave små ændringer i dit elforbrug, vil du hurtigt blive overrasket over hvor store besparelser du kan få på din elregning. De fleste vil kunne spare et par tusinde kroner om året ved at lave små justeringer i deres elvaner.

 

Hvad kan man gøre for at spare på elforbruget?

Der er en del ting man kan gøre for at spare penge på strøm. Helt grundlæggende handler det om at ændre sine vaner og tænke lidt anderledes. Forsøg at brug strømmen når den er billigst.

Skrevet af

Nicoline
Nicoline er vores ekspert indenfor elselskaber. Med mange års erfaring i energibranchen har hun opbygget en dyb forståelse for, hvordan elselskaber opererer og hvordan man gennemskuer deres priser. Nicoline hjælper dig med at finde de bedste udbydere, så du kan finde den helt rette løsning til din husstand. Hendes omfattende viden gør det lettere for dig at træffe informerede beslutninger om dit valg af elselskab, så du kan spare penge på elregningen.
Nemme sparetips til din elregning?
Du skal blot skrive dig på vores liste herunder, og vi sender dem direkte til din indbakke.

Gode råd behøver ikke være dyre, og det gør din elregning heller ikke!
sparetips-el

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.