Elberegner.dk er en annonceside – Sådan tjener vi penge

Standbystrøm – sådan nedsætter du dit standbyforbrug

Der er mange elapparater i hjemmet, der går på standby, når du ikke længere bruger dem. Disse apparater bruger standbystrøm, som faktisk kan koste dig en del penge hvert år. Du kan derfor læse mere lige her om, hvordan du sætter en stopper for standbystrøm i hjemmet og får slukket de nødvendige elapparater.

Hvad er standbystrøm egentlig?

Der er ikke mange, der tænker over, at når din PlayStation står i dvale, eller når TV’et har den lille røde lampe til at lyse, koster det faktisk penge, da elforbruget i din bolig stiger. Derfor kan du spare penge på din elregning ved at slukke for disse standbyprodukter. Standby betyder nemlig, at apparatet ikke er slukket, men tværtimod er klar til at skulle bruges hurtigt igen. Det kan gøres med et væld af elektroniske produkter lige fra telefoner til computere og fitnessmaskiner. 

Derfor kan vi også tage diskussionen omkring slumre vs. dvale. Det er to “strømbesparende” tilstande, som kun sparer dig strøm, hvis du vil have, at apparatet forbliver tændt. Du sparer nemlig endnu flere penge ved at slukke for computeren eller spillekonsollen. Det er derfor ikke særlig strømbesparende at sætte dine apparater i dvale- eller slumretilstand.

Hvad koster standbystrøm?

EU indførte i 2013 nye regler omkring produkter, der har mulighed for at anvende en standbytilstand. Disse apparater måtte efter dette år kun anvende halvt så meget strøm som tidligere. Dette betyder dog ikke, at du ikke behøver at slukke for apparaterne længere. Det koster dig nemlig stadig en del penge. 

En almindelig dansk familie har et standbyforbrug-gennemsnit på 800 kr. om året, som de sagtens kunne have undgået. Det handler nemlig om at være opmærksom på elforbruget i hjemmet, som hurtigt kan give positive resultater. Du kan også købe produkter, der hjælper dig med at slukke for de strømbesparende tilstande. 

Du kan blandt andet få fat i stikdåser, der slukker for al strømmen på et specifikt tidspunkt, eller du kan bruge stikdåser med en tænd/sluk-kontakt på og slukke dit TV, computer eller Xbox på den måde. Det er en utrolig hurtig og nem måde at spare penge og mindske sit elforbrug på.

Vær opmærksom på dit standby-elforbrug

I bund og grund kan du faktisk hurtigt komme problemet til livs. Det er jo i første omgang træls at bruge penge på unødvendige ting, og derudover er det også skadeligt for miljøet på den lange bane. Hvis du tænker over, hvilke apparater du har i hjemmet, som muligvis forbruger standbystrøm, kan du hurtigt lave en liste over disse apparater. Så skal du bare gøre det til en vane at slukke for strømmen til disse, så du i stedet kan bruge pengene på fornøjelser frem for standbystrøm.

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvor meget strøm bruger standby?

Det er forskelligt fra apparat til apparat. Men det koster penge i el, lige meget hvilket apparat du ikke slukker for. Så du kan lige så godt vænne dig til at slukke for apparaterne, så du kan bruge pengene på noget fornuftigt.

Hvor meget standbystrøm koster min PS4?

Det koster omkring 100 kroner om året at lade sin PlayStation gå på standby i stedet for at slukke den.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.