Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Standbystrøm – sådan nedsætter du dit standbyforbrug

Indhold skrevet af: Nicoline
Senest opdateret d. 5. august, 2024

Der er mange elapparater i hjemmet, der går på standby, når du ikke længere bruger dem. Disse apparater bruger standbystrøm, som faktisk kan koste dig en del penge hvert år. Du kan derfor læse mere lige her om, hvordan du sætter en stopper for standbystrøm i hjemmet og får slukket de nødvendige elapparater.

Hvad er standbystrøm egentlig?

Der er ikke mange, der tænker over, at når din PlayStation står i dvale, eller når TV’et har den lille røde lampe til at lyse, koster det faktisk penge, da elforbruget i din bolig stiger. Derfor kan du spare penge på din elregning ved at slukke for disse standbyprodukter. Standby betyder nemlig, at apparatet ikke er slukket, men tværtimod er klar til at skulle bruges hurtigt igen. Det kan gøres med et væld af elektroniske produkter lige fra telefoner til computere og fitnessmaskiner. 

Derfor kan vi også tage diskussionen omkring slumre vs. dvale. Det er to “strømbesparende” tilstande, som kun sparer dig strøm, hvis du vil have, at apparatet forbliver tændt. Du sparer nemlig endnu flere penge ved at slukke for computeren eller spillekonsollen. Det er derfor ikke særlig strømbesparende at sætte dine apparater i dvale- eller slumretilstand.

Hvad koster standby-strøm?

EU indførte i 2013 nye regler omkring produkter, der har mulighed for at anvende en standbytilstand. Disse apparater måtte efter dette år kun anvende halvt så meget strøm som tidligere. Dette betyder dog ikke, at du ikke behøver at slukke for apparaterne længere. Det koster dig nemlig stadig en del penge. 

En almindelig dansk familie har et standbyforbrug-gennemsnit på 800 kr. om året, som de sagtens kunne have undgået. Det handler nemlig om at være opmærksom på elforbruget i hjemmet, som hurtigt kan give positive resultater. Du kan også købe produkter, der hjælper dig med at slukke for de strømbesparende tilstande. 

Du kan blandt andet få fat i stikdåser, der slukker for al strømmen på et specifikt tidspunkt, eller du kan bruge stikdåser med en tænd/sluk-kontakt på og slukke dit TV, computer eller Xbox på den måde. Det er en utrolig hurtig og nem måde at spare penge og mindske sit elforbrug på.

standby-stroem

Beregn dit standbyforbrug derhjemme

Det er heldigvis ganske simpelt at finde ud af, hvor meget standby-strøm dine elektroniske apparater bruger derhjemme. I de fleste tilfælde kan du finde apparatets standbyforbrug i brugsanvisningen, hvor det er opgjort i watt.

Men hvis du gerne vil beregne deres reelle strømforbrug med de nuværende strømpriser, så kan du bruge nedenstående formel. Formlen kræver dog, at du også kender til apparatets kWh-værdi, og du skal derfor omregne watt til kilowatt.

 

Eksempel på beregning af standbyforbrug

Vi antager, at vi har en computer, som har et strømforbrug på 5 watt ifølge brugsanvisningen. Computeren står i gennemsnit på standby i 10 timer i løbet af dagen.

Beregning for standbyforbrug for computer

5 watt x 10 timer pr. dag x 365 dage = 18.250 watttimer (Wh)

Derefter skal vi omregne Wh til kWh

18.250 Wh / 1.000 = 18,25 kWh

Derefter antager vi, at elprisen pr. kWh er 2 kr.

18,25 x 2 = 36,50 kr.

Beregning for standbyforbrug for computer

5 watt x 10 timer pr. dag x 365 dage = 18.250 watttimer (Wh)

Derefter skal vi omregne Wh til kWh

18.250 Wh / 1.000 = 18,25 kWh

Derefter antager vi, at elprisen pr. kWh er 2 kr.

18,25 x 2 = 36,50 kr.

Hvad bruger mest standby strøm i hjemmet?

Vores elektroniske apparater har forskellige strømforbrug – og det gælder også, hvad angår standbystrøm. Der er ikke én regel for, hvor meget standbystrøm vores apparater bruger, da det afhænger af flere parametre – eksempelvis apparatets alder, energieffektivitet og lignende faktorer. 

Diagrammet til højre viser en omtrentlig fordeling af standby-strømforbruget i et typisk hjem. Her kan du hurtigt få et overblik over, hvilke kategorier, der sluger mest standbystrøm derhjemme. 

 

Miljømæssige konsekvenser af standby-strøm

Udover den økonomiske påvirkning har standby-strøm også negative miljømæssige konsekvenser. Når apparater bruger strøm i standby-tilstand, bidrager de til CO2-udledningen og øger belastningen på elnettet. Den ekstra energi, der forbruges, genereres ofte af fossile brændstoffer, hvilket øger udledningen af drivhusgasser og bidrager til klimaforandringerne.

Sådan reducerer du dit standby-strømforbrug

Nu hvor vi har forstået, hvorfor standby-strøm er vigtigt at være opmærksom på, så lad os se på nogle praktiske råd, som du kan tage til dig for at reducere dit standby-strømforbrug derhjemme:

  1. Sluk for apparater helt: Når du ikke bruger et apparat, skal du slukke det helt ved hjælp af afbryderen eller stikkontakten. Dette sikrer, at der ikke trækkes strøm, når enheden ikke er i brug.

  2. Brug strømsparefunktioner: Mange moderne apparater og elektroniske enheder leveres med strømsparefunktioner, der reducerer standby-strømforbruget betydeligt. Aktiver disse funktioner, når det er muligt.

  3. Brug smarte stikdåser: Smarte stikdåser eller strømbesparende stikdåser er en fantastisk måde at reducere standby-strømforbruget på. Disse intelligente enheder registrerer, hvornår et apparat ikke er i brug, og afbryder strømmen automatisk. På den måde undgår du unødvendigt energispild.

  4. Vælg energieffektive apparater: Når du køber nye apparater, bør du overveje deres energiforbrug. Vælg enheder med høje energiklassifikationer, da de generelt bruger mindre strøm, både når de er i brug og i standby-tilstand.

  5. Gør det til en vane: Vær opmærksom på dit standby-strømforbrug og gør det til en vane at slukke apparater helt, når de ikke er i brug. Dette kræver en ændring i vaner, men det kan bidrage markant til at reducere dit energiforbrug og spare penge på længere sigt.

Hent Elberegner app’en og spar strøm

elpriser app

Følg dit elforbrug

Få det fulde overblik over dit forbrug, og se hvor god du er til at bruge strømmen når den er billig

Løbende estimat på din elregning

Holde øje med hvad din regning lyder på, inden du modtager den

Elpriser time for time

Se priserne inkl. afgifter og transport fra nøjagtigt dit netselskab

Se historiske elpriser

Tilgå de historiske elpriser tilbage til 2011

Find dit historiske elforbrug

Tilgå dit historiske elforbrug og afstem din elregning

Vær opmærksom på dit standby-elforbrug

I bund og grund kan du faktisk hurtigt komme problemet til livs. Det er jo i første omgang træls at bruge penge på unødvendige ting, og derudover er det også skadeligt for miljøet på den lange bane. Hvis du tænker over, hvilke apparater du har i hjemmet, som muligvis forbruger standbystrøm, kan du hurtigt lave en liste over disse apparater. Så skal du bare gøre det til en vane at slukke for strømmen til disse, så du i stedet kan bruge pengene på fornøjelser frem for standbystrøm.

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvor meget strøm bruger standby?

 

Det er forskelligt fra apparat til apparat. Men det koster penge i el, lige meget hvilket apparat du ikke slukker for. Så du kan lige så godt vænne dig til at slukke for apparaterne, så du kan bruge pengene på noget fornuftigt.

 

Hvor meget standbystrøm koster min PS4?

Det koster omkring 100 kroner om året at lade sin PlayStation gå på standby i stedet for at slukke den.

 

Hvad koster standby strøm?

I dag findes der regler for, hvor meget strøm de forskellige elektroniske apparater må bruger i strøm, når de står på standby. Som udgangspunkt bruger en gennemsnitlig familie omkring 800 kr. om året i standby-strøm. 

Skrevet af

Nicoline
Nicoline er vores ekspert indenfor elselskaber. Med mange års erfaring i energibranchen har hun opbygget en dyb forståelse for, hvordan elselskaber opererer og hvordan man gennemskuer deres priser. Nicoline hjælper dig med at finde de bedste udbydere, så du kan finde den helt rette løsning til din husstand. Hendes omfattende viden gør det lettere for dig at træffe informerede beslutninger om dit valg af elselskab, så du kan spare penge på elregningen.

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.