Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Hvor meget strøm bruger et køleskab?

Hvidevarer som dit køleskab er fuldstændig uundværlige. Samtidig er det også nogle af de største strømslugere i hjemmet, men hvor meget strøm bruger et køleskab egentlig? Netop det vil vi gøre dig klogere på i denne guide, hvor du også får mulighed for at beregne dit køleskabs strømforbrug. 

 

Beregn, hvad dit køleskab koster i strøm

Er du nysgerrig på, hvad et køleskab koster i strøm om dagen? Brug vores beregner nedenfor og se, hvor meget strøm dit køleskab bruger. 

Strømforbrug køleskab – spar penge på køle- og fryseskab 

Netop fordi hvidevarer som køleskabet og fryseren, konstant har behov for strøm for at kunne nedkøle fødevarerne, så er det også et sted hvor der potentielt er mange penge at spare. Ifølge Sparenergi.dk så bruges 1/5-del af danskernes strømforbrug på netop køl og frys. Der er altså gode penge at spare ved at tænke sig om, og vælge energirigtigt når du skal købe nyt.

Hvor mange kWh bruger et køleskab?

Og hvad koster et køleskab i strøm om året? I tabellen nedenfor, kan du se, hvad et køleskab koster i strøm om året.

Type køleskab Årligt strømforbrug
Amerikanerkøleskab (ældre end 5 år)
470 kWh
Amerikanerkøleskab (0-5 år)
400 kWh
Kølefryseskab (ældre end 5 år)
313 kWh
Kølefryseskab (0-5 år)
232 kWh
Almindeligt køleskab (ældre end 5 år)
144 kWh
Almindeligt køleskab (0-5 år)
123 kWh

Kilde: SparEnergi.dk

Gode råd til at sænke strømforbruget for køleskabet

Du kan spare meget energi ved at bruge dit køleskab og fryser rigtigt. Holder du f.eks din køleskabstemperatur på 5 °C frem for 2 °C, vil du spare 650 kr. i løbet af 10 år. Vi har samlet 6 gode råd til dig, som ønsker at sænke strømforbruget til dit køleskab.

  • Hold køleskabet på 5 °C. Dine madvarer kan sagtens holde sig friske ved en temperatur på 5 °C. Levetiden forkortes dog en smule når du hæver temperaturen, men du bruger samtidig også mindre strøm og sparer penge på elregningen. For hver grad du sænker temperaturen til under 5°C i køleskabet, stiger dit elforbrug med omkring 5%.
  • Hold lågen lukket til køleskab. Når du skal have ting i dit køleskab, så undgå at have lågen åbent længere tid end nødvendigt. Køleskabet skal bruge unødvendig energi på at nedkøle, så luk derfor altid køleskabet direkte efter du har fundet det du skal bruge. 
  • Optø dine frostvarer i køleskabet. Når du skal tø mad op fra din fryser, kan du med fordel lægge det i køleskabet hvor det kan tø langsomt op. På den måde skal dit køleskab bruge mindre energi, på at holde sig koldt og du sparer derved strøm.
  • Støv dit køleskab af. Selvom de fleste ofte har svært ved at komme til på bagsiden af deres køleskab, så finder støv på en eller anden måde altid sin vej. Sørg derfor for at der ikke er for meget støv på kondensatoren på bagsiden af køleskabet. Hvis kondensatoren har svært ved at komme af med varmen, bliver køleskabet mindre effektivt.
  • Tjek køleskabets tætningsliste. Er dit køleskabs tætningsliste blevet slidt, kan det være at det ikke slutter tæt når køleskabet lukkes. Sørg derfor for at listen sidder ordentligt, så der ikke slipper varme ind, og køleskabet skal bruge ekstra energi til at holde sig koldt.
  • Køl din mad af inden du sætter det i køleskabet. Det er altid dejligt når der er rester fra aftenen forinden, men husk ikke at sætte varm mad i køleskabet. Lad hellere maden stå og køle af på køkkenbordet, inden du sætter det ind i køleskabet eller fryseren. Den varme mad vil hæve temperaturen i køleskabet, hvilket gør at strømforbruget stiger for at køle det ned igen.

Sådan vælger du et energirigtigt køleskab med et lavt strømforbrug

Er det blevet tid til at udskifte dit gamle køleskab til et nyt, så er der mange penge at spare ved at vælge det rigtige og mest energirigtige køleskab fra staten. Her finder du de bedste råd hvis du skal købe nyt.

  • Kig efter energimærket.  Når du skal købe nyt køleskab så kig efter produktets energimærke. Ifølge Sparenergi, skal du ved køle/fryseskab vælge energimærke D eller bedre.
  • Køb et separat køleskab og fryser. Det mest energirigtige er at vælge et separat køleskab og fryser, særligt hvis dit frysebehov ikke er særlig stort. Din fryser bruger mere energi end dit køleskab, hvorfor det kan en god idé at vælge en separat løsning.
  • Vælg den rigtige størrelse på dit køleskab og fryser. Du skal overveje hvor stort et køleskab du egentlig har brug for. Der er forskel på om du er én person eller en familie på fire, som skal fylde køleskabet og hvor meget plads du har brug for. Du kan spare mange penge ved at vælge den rigtige størrelse køleskab. Man siger som tommelfingerregel at man skal vælge 100 liter pr. person og 50 liter oveni for hver ekstra person. Er man en familie på fire, bør du altså vælge et køleskab på cirka 250 liter.
  • Vælg et køleskab med digital termostat og display. Du kan med fordel vælge et køleskab, som har en indbygget termostat med display, så du hele tiden kan følge, om dit køleskab har den rigtige temperatur. Alternativt kan du tilkøbe en termostat, som du kan placere i køleskabet.

Hent Elberegner app’en og spar strøm

elpriser app

Følg dit elforbrug

Få det fulde overblik over dit forbrug, og se hvor god du er til at bruge strømmen når den er billig

Løbende estimat på din elregning

Holde øje med hvad din regning lyder på, inden du modtager den

Elpriser time for time

Se priserne inkl. afgifter og transport fra nøjagtigt dit netselskab

Se historiske elpriser

Tilgå de historiske elpriser tilbage til 2011

Find dit historiske elforbrug

Tilgå dit historiske elforbrug og afstem din elregning

Hvor meget strøm bruger et 20 år gammelt køleskab?

Det er ikke køleskabets alder, som alene afgør, hvor meget strøm køleskabet bruger. Det faktiske strømforbrug afhænger nemlig både af køleskabets energimærke, watt-forbrug, alder samt størrelsekapacitet. Som udgangspunkt vil et 20 år gammelt køleskab bruge mere strøm end et nyere køleskab, men det er svært at komme med et konkret svar på, hvor meget strøm et 20 år gammelt køleskab bruger. 

 

Bedst i test køleskabe med energimærke A

Vi har samlet et udvalg af de bedste køleskab i en god energiklasse nedenfor, hvis det er blevet tid til at udskifte det gamle køleskab som måske koster dig dyrt i strøm. 

Forlæng levetiden på dit køleskab – godt for klimaet og pengepungen 

Der er  kommet nye regler fra EU, hvilket betyder at der er en lang række reservedele til hvidevarer, som er blevet tilgængelige for forbrugerne og professionelle reparatørerne. Derfor kan du med fordel forlænge levetiden på dit køleskab, hvis det er af ældre dato, men stadig fungerer okay. 

Er dit køleskab helt udtjent, skal du sørge for at aflevere det på genbrugsstationen når det skal afskaffes. På den måde bliver en del af materialerne genbrugt, og du er med til at mindske spild og unødvendig forurening.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvor meget strøm bruger et amerikanerkøleskab?

Det er svært at sige præcist hvor meget strøm et amerikanerkøleskab bruger, da det kommer an på køleskabets energimærke og watt-forbrug. Kender du watt-forbruget kan du anvende vores beregner til at finde ud af hvad det koster i strøm.

 

Hvor meget strøm bruger et gammelt køleskab?

Præcist hvor meget strøm et gammelt køleskab bruger, afhænger både af størrelsen, energimærket og alderen på køleskabet. Ifølge Bolius bruger et gammelt køleskab med energimærke E på 200 liter, cirka 286 kWh om året.

BILLIGE INTROTILBUD LIGE NU

Før du går, tag lige et øjeblik til at udforske vores liste over elselskabernes attraktive introtilbud. 

Tjek dem ud før de udløber. ⏳

Nemme sparetips til din elregning?
Du skal blot skrive dig på vores liste herunder, og vi sender dem direkte til din indbakke.

Gode råd behøver ikke være dyre, og det gør din elregning heller ikke!
sparetips-el

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.