Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Hvor meget strøm bruger en computer?

I de fleste hjem er computeren stort set uundværlig, der kan dog være stor forskel på hvilket formål computeren tjener i hjemmet. Nogle bruger computeren til arbejdsmæssige formål, mens andre bruger den til streaming eller gaming. Uanset hvad du bruger din computer mest til, har du måske stillet dig selv spørgsmålet: hvor meget strøm bruger en computer og hvor stor en andel udgør computerens strømforbrug på elregningen?

 

Din computer udgør en væsentlig del af din samlede elregning

Som du kan læse i vores univers her – Sluk Strømslugerne, så indtager underholdningsposten førstepladsen, når det kommer til de største strømslugere i hjemmet. Læs med i denne guide og bliv klogere på hvor meget strøm en computer bruger, hvordan du udregner strømforbruget, samt hvad du kan gøre for at sænke PC’ens strømforbrug. 

Ændringer i dine computervaner kommer ikke kun pengepungen til gode, men gavner også miljø og klima.

Beregn din computers strømforbrug 

Brug vores strømberegner og find frem til hvad din computer koster dig i strøm. Du kan selv rette tallene i beregneren, så det passer med din computers watt-forbrug, hvor meget du bruger den og den elpris du betaler. 

Forskellige typer computere bruger forskellige mængder strøm 

En computer bruger forskellig mængde strøm, afhængig af hvilken type der er tale om. Man kan altså ikke skære alle computers strømforbrug over én kam, og generelt har følgende indflydelse på strømforbruget:

  • Computertypen – bærbar, stationær, eller gamer-computer. 
  • Computerens alder
  • Computerens energimærke/watt-forbrug 
bærbar strømforbrug

Hent Elberegner app’en og spar strøm

elpriser app

Følg dit elforbrug

Få det fulde overblik over dit forbrug, og se hvor god du er til at bruge strømmen når den er billig

Løbende estimat på din elregning

Holde øje med hvad din regning lyder på, inden du modtager den

Elpriser time for time

Se priserne inkl. afgifter og transport fra nøjagtigt dit netselskab

Se historiske elpriser

Tilgå de historiske elpriser tilbage til 2011

Find dit historiske elforbrug

Tilgå dit historiske elforbrug og afstem din elregning

Sådan finder du ud af hvad computeren koster dig i strøm

Selvom der er flere ting, som spiller ind, når du skal finde ud af hvad en computer koster dig i strøm, så er det ikke umuligt at udregne. For at finde ud af hvor meget strøm din computer bruger, og hvad den koster dig så kræver det at du kender til tre parametre:

  • Computers watt-forbrug 
  • Hvor mange timer du i gennemsnit bruger computeren om dagen
  • Din elpris pr. kWh 

Når du kender til ovenstående tal kan du regne ud, hvor meget strøm computeren bruger og hvad den koster dig. Lad os tage et eksempel.

 

Eksempel på hvor meget strøm en computer bruger (bærbar)

Lad os tage udgangspunkt i en bærbarcomputer, som har et forbrug på 65 watt. Vi antager at du bruger computeren i 4 timer om dagen. For at komme frem til det computerens daglige watt-forbrug ganges 65 med 4 = 260 watt.

For at omregne watt-forbruget til kilowatt, skal du dividere med 1000. Udregningen bliver således: 260/1000 = 0,260 kilowatt om dagen (ved et forbrug på 4 timer dagligt). 

I eksemplet tager vi udgangspunkt i at den gennemsnitlige elpris er 3,21 kr. pr. kWh. Betaler du en anden elpris, kan du blot erstatte prisen.

Computeren koster 0,260 x 3,21 kr. = 0,83 kr. pr. dag.

Nu skal vi kende forbruget for et år.

0,83 kr. x 365 = 303 kr. Den bærbare computer vil at koste dig 303 kr. om året, hvis du i gennemsnit bruger den 4 timer dagligt.

Pris pr. dag Pris pr. år
Hvad koster en bærbarcomputer i strøm?
0,83 kr.
303 kr.

Hvad koster en gamer-pc i strøm? 

Ovenstående eksempel tager udgangspunkt i en bærbarcomputers strømforbrug, og for de fleste er det ikke den som vil vælte el-budgettet. Men hvad koster en gamer-pc i strøm? 

Gamer-computeren er nemlig ofte en af de helt store strømslugere. Både fordi gamer-computeren typisk er stationær og har et højere watt-forbrug end en bærbar, og ofte er der behov for ekstra pc skærme, højtalere og så videre. Du bruger typisk også flere timer foran computeren som gamer, hvorfor selve forbruget også er højere. 

Lad os tage endnu et eksempel, denne gang for at finde ud af hvad en gamercomputer koster i strøm: 

hvad koster en gamer pc i strøm

Hvor meget strøm bruger en gaming-computer?

Hvor meget strøm bruger en gamer PC? Lad os antage at gamer-computeren har et forbrug på 365 watt og du bruger den i gennemsnit 6 timer dagligt.

Det giver også følgende udregning: 365 x 6 = 2.190 watt 

Antal watt skal nu omregnes til kWh og derfor divideres der med 1000: 2190/1000 = 2,19 kWh 

Vi tager fortsat udgangspunkt i en elpris på 3,21 kr.

Dette giver os følgende udregning: 2,19 x 3,21 = 7,02 kr. om dagen. 

Vi ved nu hvad gamer-computeren koster om dagen, og nu skal vi udregne den årlige pris: 7,02 kr. x 365 dage = 2.562 kr. om året.

Pris pr. dag Pris pr. år
Hvad koster en gamer-computer i strøm?
7,02 kr.
2.562 kr.

TIP! Du kan lave samme regnestykke for din computers højtalere, ekstra skærme og det ekstraudstyr du ellers måtte have. Som du kan se, kan en gamer-pc hurtigt komme til at koste dig dyrt i strøm og udgøre en væsentlig post i det samlede elforbrug.

Hvor meget strøm bruger en computer i dvale? 

For at kunne svare på spørgsmålet: Hvor meget strøm bruger en computer i dvale, så er det vigtigt først og fremmest at skelne mellem udtrykket dvale og slumretilstand. Slumre-tilstanden er en strømbesparende tilstand, som gør det muligt for computeren hurtigt at vende tilbage til den normale driftstilstand. Typisk indenfor få sekunder. Du kan sammenligne tilstanden lidt med at sætte en dvd-afspiller på pause.

Dvaletilstanden er også en strømbesparende tilstand, men er primært udviklet til bærbare computere. I modsætning til slumre-tilstanden, så gemmer din computer i dvaletilstanden åbne dokumenter og programmer på harddisken og slukker derefter computeren. 

Af ovenstående standby-tilstande, så er en computer i dvale, den mest strømbesparende at vælge. Præcist hvor meget strøm en computer bruger i dvale er svært at sige, da det også hænger sammen med ovenstående og computerens watt-forbrug og computerens alder.

De fleste computerskærme bruger dog omkring 0,5 watt, når de står på standby. 

5 gode råd til hvordan du sænker strømforbruget til din computer

1. Fjern animeret pauseskærme og undgå standby

Efterlader du din computer i længere tid, er det bedre at du bare slukker den end den kører på standby. For selvom mange tror at når en computer er på pauseskærm, så er alt godt og strømforbruget lavt, så koster det faktisk mere end du tror, for en computer at vise animationerne som pauseskærme ofte viser. Er det nødvendigt fortsat at have computeren tændt, så vælg et standby-mode uden animationer, på den måde sparer du mest strøm og du kan samtidig hurtigt gå på igen, hvis du fortsat skal bruge computeren. 

 

2. Vælg en bærbar computer frem for en stationær

Du bør ikke vælge en stationærcomputer, medmindre du har et særligt behov som f.eks at du skal bruge den til gaming. 

hvad koster en computer i stroem
energimærke

3. Gå efter energimærke E eller bedre når du skal købe ekstraudstyr 

Har du behov for en ekstra skærm eller andet ekstraudstyr, skal du gå efter energimærke E eller bedre. Ifølge Energistyrelsen koster en skærm med energimærke G 88 kr. om året i strøm, men en med energimærke E koster 58 kr. Desti bedre energimærke, jo lavere bliver prisen i strøm for ekstraudstyret.

Ekstra computerskærm Energimærke G Energimærke E
Årlig pris for strøm
88 kr.
58 kr.

4. Brug mindre tid på computeren

Hvis det er muligt, så se om du kan sænke dit generelle forbrug af computeren. Sænker du forbruget sparer dette dig for mange penge på den lange bane. Har du mulighed for det, kan du måske i nogle tilfælde anvende en tablet i stedet for computeren. Dette vil også være med til at sænke dit forbrug, da en tablet bruger mindre watt end en computer.

 

5. Undersøg dine elpriser

Som du kunne se så spiller elprisen en væsentlig rolle, når det kommer til at finde ud af hvor meget en computer koster i strøm. Derfor er det en god idé at undersøg om du har den rette el-aftale og den bedst mulige elpris. Du kan undersøge elpriserne lige her.

Gå efter disse produkter hvis du vil sænke dit strømforbrug til computeren 

 

Nedenfor har vi samlet en række produkter som kan være behjælpelige med at sænke dit strømforbrug til computeren. Måske det er tid til at udskifte din gamle stationærecomputer til en ny bærbar med et lavt watt-forbrug? Eller måske skal du anskaffe dig en ny skærm med energimærke E eller bedre. Du kan få overblikket nedenfor.

Ny bærbarcomputer

Gå efter en bærbar med lavt watt-forbrug

Ny computerskærm

Gå efter energimærke E eller bedre

Ny højtaler

Gå efter energimærke E eller bedre

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvor meget bruger en computer i strøm?

Du kan udregne hvor meget meget strøm en computer bruger, hvis du kender dens watt-forbrug, den tid du bruger computeren om dagen og din elpris. Der er stor forskel på computerens strømforbrug alt afhængigt af om det er en bærbar, stationær eller en gamer-pc med ekstraudstyr.

 

Hvor meget koster det at have en computer kørende?

Det kommer an på hvor mange watt computeren bruger, hvor mange timer du bruger den om dagen og hvad din elpris er. En bærbarcomputer koster ca. 300 kr. om året i strøm hvis du bruger den 4 timer dagligt. Har du en gamer-computer som du bruger 6 timer om dagen, koster det cirka. 2.500 kr. om året.

 

Hvor meget strøm bruger en stationær computer?

Hvad koster det at have en computer tændt? En stationær computer bruger typisk omkring 120 watt i timen, hvilket svarer til 0,12 kWh. 

 

Hvad koster en gamer pc i strøm?

Hvor meget strøm bruger en gaming computer? Ifølge vores beregninger længere oppe bruger en gamer PC omkring 2,19 kWh, når den er tændt i 6 timer om dagen. Hvis vi tager udgangspunkt i en elpris på 3,21 kr., vil gamer-PC’en dermed koste ca. 7,02 kr. i strøm om dagen.

 

Hvor meget strøm bruger en computer i timen?

Hvis vi tager udgangspunkt i en bærbarcomputer med et forbrug på 65 watt, så vil computeren bruge 260 watt, hvis den er tændt i 4 timer om dagen. Det betyder, at computeren har et timeligt strømforbrug på 0,26 kWh.

Nemme sparetips til din elregning?
Du skal blot skrive dig på vores liste herunder, og vi sender dem direkte til din indbakke.

Gode råd behøver ikke være dyre, og det gør din elregning heller ikke!
sparetips-el

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.