Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Spotpris på el – elaftaler som følger spotprisen

Sammenlign elselskaber, så du kan finde en billigere elpris på din adresse ud fra dit præcise forbrug.

1.000+

Brugere dagligt

30+

Elaftaler

2 ud af 3

Kan spare ved at skifte

Udvalgte udbydere

Sådan rangerer vi på Elberegner

Den generelle rangering af produkter er baseret udelukkende på elprisen. Rangeringen af de fremhævede produkter øverst kan være influeret af kommissionssatsen, og er derudover baseret på faktorer som vi vurderer er vigtige ved valg af el. Eksempelvis kundeservice, ekstra features, bæredygtighed, anmeldelser. Vores oversigt dækker ikke det fulde marked.

Annonce

Spotprisen på el viser den gældende markedspris pr. kWh. Spotprisen viser dermed den ”rå” pris på én kWh, som danner grundlag for den pris, som du betaler for din strøm. I Danmark fastsættes spotprisen på el på den nordiske elbørs Nord Pool, hvor der købes og sælges strøm hver dag.

Spotprisen stiger og falder gennem hele dagen og udvikler sig også, efterhånden som årstiderne skifter. Prisen afhænger nemlig af udbud og efterspørgsel på det samlede elmarked. Hver gang der sker en ændring i enten udbud eller efterspørgsel, vil spotprisen på el stige eller falde. Det kan man se på prisen på Nord Pool DK1 eller DK2. Du kan også se elprisen time for time her

Sådan fungerer en aftale med el-spotpris

El-spotprisen er et udtryk for den markedspris, der er fastsat på elbørsen. Det er også denne pris, som har betydning for den endelige pris pr. kWh, som du kommer til at betale for dit strømforbrug. Hos mange elselskaber kan du vælge en aftale med el-spotpris.

Denne type af elaftale giver dig mulighed for at betale den gældende spotpris på el på det tidspunkt, hvor du bruger strømmen. Hvis du eksempelvis tænder vaskemaskinen klokken 12 på en søndag, skal du betale den spotpris på el, som er gældende på dette tidspunkt. Din pris pr. kWh er altså ikke på forhånd fastlagt, men afhænger af den gældende markedspris.

spotpris el

Hvad skal du betale for en aftale med flex-el?

En elaftale med variable priser kaldes også for en aftale med flex-el, da prisen altid er fleksibel. Når du vælger en elaftale, hvor du skal betale spotprisen på el, hvad kommer du så til at betale for din strøm pr. kWh?

Du kan selv følge med i spotprisen på el for Nord Pool DK1 og DK2 på elbørsens hjemmeside. Her kan du på alle tidspunkter af døgnet finde den aktuelle markedspris på strøm i Danmark. Dette er dog ikke den endelige pris, som du kommer til at betale for den strøm, som du bruger i hjemmet.

Når du betaler for din strøm, skal du nemlig også betale skatter og afgifter til staten samt distributionstariffer til dit lokale netselskab for transporten af din strøm. Det betyder, at din pris pr. kWh er væsentlig højere end spotprisen på el – faktisk udgør selve spotprisen under halvdelen af den endelige pris.

Hvad påvirker spot-elpriserne?

Spot-elpriserne fastsættes som sagt på den nordiske elbørs Nord Pool, hvor udbud og efterspørgsel efter strøm på hele markedet bestemmer prisen på ethvert tidspunkt. Så hvad kan påvirke udbuddet og efterspørgslen efter strøm?

På udbudssiden spiller vejret ofte en stor rolle. En stadig stigende del af strømmen i Danmark produceres af vedvarende energikilder såsom vindmøller, vandkraftværker og solceller. I perioder med for lidt regn, vind eller sol vil disse energikilder ikke kunne producere strøm nok til at dække vores behov. Derfor skal de centrale kraftværker producere en del af strømmen, og det sender prisen i vejret.

På den anden side spiller efterspørgslen efter strøm også en stor rolle. Hver dag stiger og falder priserne med nogenlunde den samme udvikling. I morgentimerne og i myldretiden fra klokken 17-20 vil spotprisen på el ofte være dyrest, da de danske husholdninger og virksomheder bruger mest strøm her. Når der er større efterspørgsel efter strøm, bliver elnettet mere belastet, og spot-elpriserne skyder i vejret. 

Hvad er Nord Pool?

Nord Pool er Europas førende elbørs, hvor der hver dag købes og sælges strøm i Danmark og i vores nabolande. I alt handler 360 virksomheder fra 20 lande på elbørsen, herunder virksomheder fra de nordiske lande, Baltikum, Storbritannien og centraleuropæiske lande såsom Frankrig, Tyskland og Holland.

På Nord Pools hjemmeside kan du selv tjekke spotprisen på el i Danmark på ethvert tidspunkt. Her vil du støde på to forskellige priser for Danmark, nemlig Nordpool DK1 og Nordpool DK2. Nordpool DK1 er markedsprisen vest for Storebælt, mens Nordpool DK2 viser markedsprisen øst for Storebælt. Det er vigtigt, at du husker på denne forskel, så du ser på den relevante spotpris på el for dig.

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvad er el-spotpris?

Spotprisen på el viser den til enhver tid gældende markedspris på el. Den udtrykkes som en pris pr. kWh, så du kan se, hvor meget det koster at bruge én kWh, hvis du har en elaftale med el-spotpris.

 

Hvorfor vælge en elaftale, der følger spotprisen på el?

Når du har en elaftale, hvor din pris pr. kWh følger spotprisen på el, kan du udnytte udsvingene i markedsprisen. Du kan planlægge dit strømforbrug, så du bruger størstedelen af din strøm, når den er billigst.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.